Skip to content

Ottaisinko opintolainaa?

  • by

Moni opiskelija tekee töitä opiskelujen ohella, ainakin kesäisin. Taloudellinen tilanne on kuitenkin melko heikko, eikä työn saanti onnistu tämän vuoksi kaikilta. Osa myös haluaa mieluummin keskittyä jonkin aikaa opiskeluun ilman, että työelämä häiritsee. Opintotuki ei kuitenkaan riitä ylläpitämään elintasoa monessakaan kaupungissa. Muun muassa näistä ja monista muista syistä johtuen yhä useampi suomalainen opiskelija päätyy nykyisin ottamaan tämän lisäksi opintolainaa. Miksi ihmeessä sitten oikein pitäisi velkaantua nuorella iällä, kun sama tulee väistämättä myöhemminkin eteen?

Yksi selitys tähän on se, että opintolaina on ottajalleen hyvin turvallinen laina. Se on räätälöity nimenomaan palvelemaan köyhiä opiskelijoita, joilla vakaat tulot ovat vasta edessäpäin.

Opintolainan turvallisuus muotoutuu pitkälti siitä, että se on valtion takaama laina. Tämän vuoksi se pitää maksaa myöhemmin takaisin. Jos sinulle on myönnetty opintolainan valtiontakaus, voit hakea lainan valitsemastasi pankista. Koska valtio takaa opintolainasi, et tarvitse lainalle muuta vakuutta. Valtiontakaus on voimassa enintään 30 vuotta ensimmäisen lainaerän nostamisesta.

Lainaehdoista osa määräytyy valtiontakauksen perusteella. Muista lainaehdoista, kuten lainan korosta ja takaisinmaksuaikataulusta, sovit itse pankkisi kanssa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *